”Maten är självklart roligast att ta fram till ett kalas, tycker jag. Vilken överraskning, eller hur!? Men det är verkligen jättekul att få fundera ut vad man ska bjuda på, vilka smaker som passar ihop... och vilka smaker som gör sig på tallriken. För snyggt ska det vara. Allra roligast är nog att få fria händer, att plocka fram en meny från början till slut och sen välja viner som fullbordar smakupplevelsen.

Fast å andra sidan, jag vet när vi skulle komponera en middag åt en herre som jubilerade, som promt ville servera champagne genom hela menyn, då var det en rolig utmaning.

Så båda sakerna är nog lika roliga, när jag tänker efter. Champagnemiddagen blev helt fantastisk!

Just den gången började vi med champagne ute på trappan, det var en av de där allra första vårkvällarna, när man känner att nu är det faktiskt på gång, allt det där gröna och sköna som man gått och väntat på. Eftersom det här var ett mindre sällskap, jag tror de var runt tolv personer, åt man i Lilla Matsalen. Vi serverade en aptitretare på halstrad pilgrimsmussla med tryffel och till förrätt en underbar Crème Ninon, som naturligtvis fick sin beskärda del champagne innan den bars ut till gästerna! Därefter champagnesorbet för att göra smaklökarna redo för en Pot au feu på hälleflundra och vårens primörer. Ja, alla var verkligen mätta och mycket belåtna. Något senare på kvällen blev det tårtbuffé inne i biblioteket, det var ju trots allt ett födelsedagsbarn som skulle firas!

Eftersom några av gästerna var långväga skulle de sova över hos oss. Bara ta trappan upp och krypa ner i sängen. Jag slår vad om att de drömde om champagne också!

Nästa morgon när jubilaren återvände för att äta frukost tillsammans med sina vänner kunde vi inte låta bli att bjuda på lite champagne och jordgubbar. Det blev ett kärt återseende!”

 

Fredrik, köksmästare Yxhammargården